blog
sep 24

Filmul lunii septembrie 2016

Oneşti

Sfântul Ioan Maximovici (1896-1966) este considerat de multi dintre creştinii ortodocşi de pretutindeni ca fiind cel mai mare Sfânt al secolului XX. Manifestând diferite forme de sfinţenie, el a fost în acelaşi timp un mare teolog inspirat de Dumnezeu şi "nebun întru Hristos", un zelos ierarh misionar şi un apărător al săracilor. La sfârșitul veacului al XIX-lea, într-o familie înstărită din Rusia țaristă, vine pe lume micul Mihail. Deși se născuse cu un defect de vorbire și avea un picior mai scurt decât celălalt, el și-a urmat cu hotărâre și credință drumul, devenind mai întâi cadet, apoi monah, profesor de seminar și în sfârșit Arhiepiscopul Ioan de Shanghai și San Francisco. Mare rugător și călător neobosit oriunde i se cerea ajutorul, Sfântul Ioan Maximovici a lăsat până astăzi multe mărturii ale minunilor sale pe cele cinci continente pe care le-a străbătut.

 

Sfântul Maximovici Ioan avea un program foarte strict: dormea foarte puțin în fotoliul său pe durata nopții, se trezea foarte devreme pentru rugăciune; dimineața slujea Sfânta Liturghie în paraclisul din orfelinat sau la catedrală; de la ora 15 se slujeau Ceasurile, apoi avea activități în calitate de arhiereu; după-amiază târziu, lua o gustare ușoară împreună cu cei care îl însoțeau, apoi urma slujba Vecerniei. După aceasta, de multe ori mergea la spitale, pentru ajutorarea bolnavilor şi a celor nevoiaşi. Mânca foarte târziu, pe la 23.30 – 00.30 și apoi se odihnea puțin. Începând cu anul intrării sale în monahism, Sfântul Ioan Maximovici a renunțat să se odihnească în pat și, timp de 44 de ani, s-a nevoit într-un fotoliu.

 

Cuvant de invatatura

Să ne rugăm Domnului Dumnezeu pentru a trimite pacea şi mântuirea întregii lumi, pentru buna sporire a sfintelor noastre biserici şi pentru unirea tuturor [drept-credincioşilor] într-o singură turmă.

Nu vă deznădăjduiţi în necazuri şi nu vă clătinaţi în ispite. Fiţi fii credincioşi ai Bisericii Ortodoxe.

Nu căutaţi har în nici o altă credinţă, căci adevărul se află numai în Biserica Ortodoxă despre care Hristos a spus: …voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui (Matei 16, 18).

Duceţi o viaţă creştină, înfrânându-vă de la tot ce poate întina sau lăsa vreo urmă rea în om. Trăiţi în pace şi armonie, fără a vă ocupa cu judecarea păcatelor şi neputinţelor altora. Iertaţi-vă unii altora greşelile, ca şi Tatăl Cel din Ceruri să ne ierte pe noi. Creşteţi copiii voştri întru evlavie. Şi, mai presus de toate, rugaţi-vă stăruitor ca Domnul să le îndrepteze pe toate spre ce este mai bine şi să ne dea ceea ce este de folos în această viaţă, dar mai ales în viaţa ce va să vină.

(Noi minuni ale Sfântului Ioan de San Francisco. Despre sfârșitul lumii, Editura Egumenița, 2004)

AFISUL FILMULUI
AFISUL FILMULUI
Secţiune modificată marţi, 15 noiembrie 201643413 vizitatori