blog
Asociaţia "Bucuria Celor Necăjiţi" Contact Despre noi Oraşul tău Oneşti Bucureşti Braşov Bacău Cluj
Asociaţia "Bucuria Celor Necăjiţi"
Icoana Maicii Domnului
Icoana Maicii Domnului
"Bucuria celor Necăjiţi"

Donează 2%

Donează 2%

Picătura de înţelepciune

Preasfânta Fecioara Maria, ea singura, șezând între Dumnezeu și oameni, pe Dumnezeu L-a fãcut fiul omului, iar pe oameni i-a fãcut fiii lui Dumnezeu.
Esența cea mai adâncã a omului este libertatea sau voia sa moralã, și de aceea, unirea existențialã cu Dumnezeu înseamnã pentru om a-i preda în mod liber voința sa.
Slava spre care e chemat omul este aceea de a deveni tot mai mult asemenea cu Dumnezeu, cu cât devine mai mult om.
mai multe

Povestioara săptămânii

Sinceritate
Într-o zi, un preot aude o voce in biserică, dar cuvintele erau neinteligibile. Apropiindu-se de locul de unde venea vocea, el găsește un copil care spunea ceva, și își dă seama că nu-i în ..
mai multe
Acasă Donează Cum poţi dona? Campania 20% Donează 2% Acţiuni Participă Dăruind vei dobândi Familia nevoiașă Să crești mare! Între oameni bunăvoire
mar 11

Filmul lunii martie 2016

Oneşti

2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești (cca. 1650 - 1716) (Antimoz Iverieli, in georgiana)

Deşi n-a fost român de neam, prin harul cuvintelor şi vieţii lui, Mitropolitul Antim a fost iubit şi preţuit de poporul nostru care a văzut în el un adevărat „om al lui Dumnezeu”

Originar din Iviria, Georgia de astăzi, născut în jurul anului 1650, purtând numele de botez Andrei, tânărul este luat rob de turci şi adus la Constantinopol (1680). Aici este răscumpărat de Patriarhia ecumenică.

În jurul anilor 1690, binecredinciosul voievod Constantin Brâncoveanu îl aduce în Ţara Românească, devenind ucenic – tipograf al fostului episcop.

Mitrofan al Huşilor în Mănăstirea Snagov, unde este călugărit şi apoi, hirotonit ieromonah în anul 1691.

Inscăunat episcop al Râmnicului la 17 martie 1705.

La 22 februarie 1708, este întronizat mitropolit al Ungro-Vlahiei.

Sfântul Antim a tipărit 63 de cărţi liturgice şi de folos duhovnicesc, 39 cu mâna sa, 21 în limba română, iar 4 fiind scrise de el însuşi. Multe cărţi sunt ilustrate cu miniaturi gravate chiar de el, de o măiestrie şi frumuseţe deosebite.

Mitropolitul Antim este întemniţat de Nicolae Mavrocordat (primul domnitor fanariot) în primăvara anului 1716, şi supus la cumplite defăimări şi chinuri. Obligat să-şi dea demisia şi refuzând-o, Mitropolitul Antim a fost caterisit pe nedrept de Patriarhia ecumenică, urmând să fie închis pe viaţă în Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe muntele Sinai. Pe drum însă, spre finalul lunii septembrie 1716, ostaşii turci l-au omorât, aruncându-i trupul în apele râului Tungia, lângă Adrianopol. (Turcia de azi).

In anul 1966, Patriarhia ecumenică a anulat nedreapta sentinţă de caterisire dată asupra marelui Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Este proclamat oficial ca Sfânt de către Sfântul Sinod al BOR în 1992 cu praznuire in data de 27 septembrie.

 

Sfantul Marturisitor Gavriil Georgianul, cel nebun pentru Hristos (1929 – 1995)  (Mama Gabrieli, in georgiana)

Sfântul Gavriil (cu numele de botez Goderdzi V. Urgebadze) s-a născut pe 26 august 1929 în Tbilisi, fiind un copil si un adolescent neobisnuit. Si-a construit o chilie de pământ în grădina părinților, unde se străduia să trăiască ascetic. Crescând, a transformat chilia într-o bisericuță ( plina cu icoane aruncate la gunoi) pe care, în nenumărate rânduri, autoritățile comuniste s-au străduit să o dărâme, iar pe tânărul credincios să-l declare nebun.

În anul 1955 Goderdzi a primit schima monahală, luând numele de Gavriil. Viaţa călugărească şi-a petrecut-o vreme de patruzeci de ani prin cimitire, închisori, ori internat în sanatoriile pentru nebuni. A cerşit vreme de cincisprezece ani, umilit, batjocorit şi dispreţuit de oameni.

La 1 mai 1965, părintele Gavriil a fost arestat de KGB pentru „activități anti-sovietice”. A dat foc giganticului portret al lui Lenin din spatele tribunei de pe clădirea Comitetului Central din Tbilisi, în piața centrală a orașului. Astfel Părintele Gavriil isi incepea propovăduirea împotriva nebuniei sovietice: Domnul zice: „Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine! Să nu-ţi faci chip cioplit… Să nu te închini lor, nici să le slujeşti!”  (Ieșire 20, 3-5).

În închisoare a suportat torturile prelungite la care a fost supus. Insa părintele Gavriil a iubit adevărul, iar adevărul l-a făcut liber. Preţul libertăţii în duh a fost însă moartea acceptată de bună voie, condiţia de cerşetor, nebunia.

Dupa caderea comunismului din 1989, in ultimii ani ai vieții sale, Arhimandritul Mama Gavriil a devenit o persoană foarte respectată și iubită în Georgia, fiind vizitat zilnic de credincioși din toată țara. El a devenit părintele duhovnicesc al multora şi povăţuitorul unei întregi mănăstiri de maici. A fost împodobit cu harisma înainte-vederii. Foarte mulţi dintre ei s-au vindecat ca urmare a rugăciunilor lui.

Stareţul Gavriil a adormit în Domnul pe 2 noiembrie 1995 şi a fost înmormântat (înfășurat într-o pânză și așezat pe o scândură) în curtea Mănăstirii Samtravo. La mormântul cuviosului s-au săvârșit multe vindecări miraculoase.

Arhimandritul Gavriil (Urgebadze) a fost canonizat la data de 21 decembrie 2012, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, fiind trecut în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe din Georgia cu numele: „Sfântului Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos” şi având ca dată de prăznuire 2 noiembrie.

Pe 22 februarie 2014, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, moaștele Sfântului Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos au fost scoase la lumina la Mănăstirea Samtravo (mănăstirea de maici cu hramul Schimbarea la Față a Domnului), iar pe 24 februarie au fost mutate pentru o saptamana la Catedrala Sfânta Treime din Tibilisi, revenind apoi in catedrala manastirii.

Bunul Dumnezeu sa ne ajute să avem parte de rugăciunile Sfintilor Antim Ivireanul si Gavriil Georgianul. Amin.

Vino alături de noi pe Facebook Scrie-ne pe bucuriacelornecajiti@gmail.com Scrie-ne pe bucuriacelornecajiti@yahoo.com
Hartă site
Copyright © 2011-2018 Bucuria celor necăjiţi. Toate drepturile rezervate