blog
Asociaţia "Bucuria Celor Necăjiţi" Contact Despre noi Oraşul tău Oneşti Bucureşti Braşov Bacău Cluj
Asociaţia "Bucuria Celor Necăjiţi"
Icoana Maicii Domnului
Icoana Maicii Domnului
"Bucuria celor Necăjiţi"

Donează 2%

Donează 2%

Picătura de înţelepciune

Preasfânta Fecioara Maria, ea singura, șezând între Dumnezeu și oameni, pe Dumnezeu L-a fãcut fiul omului, iar pe oameni i-a fãcut fiii lui Dumnezeu.
Esența cea mai adâncã a omului este libertatea sau voia sa moralã, și de aceea, unirea existențialã cu Dumnezeu înseamnã pentru om a-i preda în mod liber voința sa.
Slava spre care e chemat omul este aceea de a deveni tot mai mult asemenea cu Dumnezeu, cu cât devine mai mult om.
mai multe

Povestioara săptămânii

Sinceritate
Într-o zi, un preot aude o voce in biserică, dar cuvintele erau neinteligibile. Apropiindu-se de locul de unde venea vocea, el găsește un copil care spunea ceva, și își dă seama că nu-i în ..
mai multe
Acasă Donează Cum poţi dona? Campania 20% Donează 2% Acţiuni Participă Dăruind vei dobândi Familia nevoiașă Să crești mare! Între oameni bunăvoire
apr 20

Filmul lunii aprilie 2016

Oneşti

Tarul este un film artistic rusesc in care credinta infrunta erezia, iubirea infrunta ura, darul discernamantului infrunta inselarea, puterea lumeasca se intalneste cu puterea duhovniceasca, iar fanatismul, tradarea si nebunia creioneaza o lume veche, dar si mai actuala ca oricand.

Tarul este un film turnat de regizorul rus Pavel Lunghin, cel care a turnat si renumitul film "Ostrov" (receptat ca o adevarata capodopera crestina). Filmul de fata ilustreaza scene din viata tarului Ivan al IV-lea al Rusiei care, datorita cruzimii lui, a fost numit de istorie si "Ivan cel Groaznic".

In vremea tarului, Mitropolitul Moscovei a fost Filip al II-lea, canonizat intre timp de Biserica Ortodoxa Rusa. Regizorul Pavel Lungin ne ofera o noua poveste despre sfintenie, de data aceasta insa, una cu radacini istorice, cea a mitropolitului Filip, sfantul ierarh care s-a opus monstruozitatilor primului tar al Rusiei. 

 Modalitatea de conducere a tarului este una deosebit de cruda, cei alesi de el spre a conduce (opricini) fiind, de asemenea, foarte cruzi.

Nemultumirea celor din Novgorod si Pskov va duce la o mare razbunare, din partea tarului. La data de 2 ianuarie 1570, armata tarului ajunge la zidurile Novgorodului. Toti locuitorii orasului vor fi macelariti: orasul e imprejmuit cu garduri, bisericile sunt incuiate, functionarii sunt arestati, preotii sunt martirizati, iar locuitorii de rand sunt batuti, torturati si omorati, inaintea tarului, vreme de cinci saptamani. Numarul total al victimelor, potrivit surselor documentare, variaza intre 15.000 si 60.000 de oameni.

Ivan al IV-lea cel Groaznic va muri in ziua de 18/28 martie 1584.

 

Sfantul Filip, Mitropolitul Moscovei

Filip, nascut in ziua de 11 februarie 1507, a fost un calugar ortodox cu viata sfanta, care a ajuns mitropolit al Moscovei, in vremea domniei lui Ivan cel Groaznic. Mitropolitul Filip al Moscovei, canonizat mai apoi de Biserica Ortodoxa Rusa, a fost unul dintre putinii mitropoliti care au indraznit sa-l contrazica pe tarul Ivan, in multe dintre crudele lui hotarari. Adormirea in Domnul a mitropolitului, petrecuta in ziua de 23 decembrie 1569, este oarecum acoperita de mister, insa credinta generala este aceea ca el a fost omorat de tarul Ivan, suparat de cuvantul indraznet al mitropolitului.

Intr-o duminica (5 iunie 1587), pe cand avea 30 de ani, tanarul Teodor va auzi, citindu-se din Evanghelie, cuvintele Mantuitorului: "Nimeni nu poate sluji la doi domni." Miscat, in inima lui, el va lua hotararea sa se desparta de lume. Plecand din Moscova, el isi va ascunde radacinile nobile, lucrand muncile cele mai grele si nevrute (la vite, la fierarie, la cuptor). Nu dupa mult timp, el se va retrage in Manastirea Solovet, unde, dupa un an si jumatate de incercari, se va si calugari, sub numele de Filip.

In anul 1548, dupa noua ani de nevointe, impotriva vointei lui, calugarul Filip va fi numit egumen. Vreme de 18 ani, el va conduce duhovniceste marea manastire, fiind considerat ca un al doilea ctitor al ei. Filip a construit numeroase spatii de locuit si anexe gospodaresti, instituind si o seama de reguli pentru viata de toate zilele a fratilor. Pentru calugarii batrani si pentru bolnavi, el a facut o bolnita manastireasca.

In timpul crizelor care aveau sa-i ravaseasca sufletul, Ivan cel Groaznic avea sa-si aduca aminte de prietenul sau din copilarie, care devenise calugar, la Manastirea Solovet. Crezand ca renasterea prieteniei cu actualul calugar Filip ii va aduce linistea, tarul il va aduce pe acesta la Moscova, unde il va numi mitropolit.

Sfantul Filip a adormit in Domnul in ziua de 23 decembrie 1569. Inca din anul 1636 a fost alcatuita si tiparita slujba sfantului, iar in anul 1646 sfintele sale Moaste au fost asezate in biserica, la vedere, pentru inchinare. Mai tarziu, Sfintele sale Moaste au fost depuse in Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din Moscova, in Altar, la usa dinspre miazazi, unde odihnesc si astazi. Sfantul Mitropolit Filip este praznuit, in Biserica Ortodoxa Rusa, din anul 1591, mai intai la 23 decembrie, iar din anul 1660 si la 9 ianuarie.

Vino alături de noi pe Facebook Scrie-ne pe bucuriacelornecajiti@gmail.com Scrie-ne pe bucuriacelornecajiti@yahoo.com
Hartă site
Copyright © 2011-2018 Bucuria celor necăjiţi. Toate drepturile rezervate